a Catalunya 2018

alt

PREMIS JOSEP ANSELM CLAVÉ 2018 DEL JURAT:
TRAJECTÒRIA PERSONA: Bernat Vivancos i Farràs (1973)


TRAJECTÒRIA INSTITUCIÓ: Societat Coral Amics de la Unió de Granollers


RECUPERACIÓ PATRIMONIAL: "Els Improperis" de Frederic Mompou per la Coral Sant Jordi


TRANSFORMACIÓ SOCIAL: Messies Participatiu Barcelona


INTERNACIONALITZACIÓ:  42è. Congrès Internacional de Pueri Cantores de Barcelona.


INNOVACIÓ: Dona'(m) VEU del Cor Eurídice.


PRODUCCIÓ: Tròia, una veritable Odissea (Cor de Teatre)


OBRA CORAL: Missa Sagrada Família (Josep Vila i Casañas)


PUBLICACIÓ: "2017: Un any amb Josep Anselm Clavé a Ripollet" de l'Ajuntament de Ripollet i la Societat Coral "El Vallès"


ENREGISTRAMENT: Tornaveus - Polifonia Tradicional Catalana - Tornaveus


ENSENYAMENT: Decret 224/2018 Creació del títol tècnic/a superior en tècniques de direcció coral. Departament ensenyament de la Generalitat de Catalunya.


COMUNICACIÓ: Espai "Assaig General" de Catalunya Música.


COMPOSITOR REVELACIÓ: Joan Magrané i Figuera (1988)


PREMIS JOSEP ANSELM CLAVÉ 2018 popular 


PARTITURAEl Cant dels obrers

ENREGISTRAMENT:  Els Colors del mar - VEUS de la SC La Unió de Granollers

PRODUCCIÓ: El Cant dels obrers

RECUPERACIÓ PATRIMONIAL: La Revolución de Josep Anselm Clavé

TRANSFORMACIÓ SOCIAL: El Cant dels obrers

PUBLICACIÓ: "2017: Un any amb Josep Anselm Clavé a Ripollet" de l'Ajuntament de Ripollet i la Societat Coral "El Vallès"

COMUNICACIÓ: Espai "Assaig General" de Catalunya Música.


EL VEREDICTE DEL JURAT

Un jurat compost per 5 persones de diferents perfils i de prestigi seran els responsables de seleccionar el guanyador en cada categoria. Els membres del jurat podran també presentar propostes especialment en aquelles categories en les que no hi hagi candidatures.

El jurat podrà demanar assessorament a especialistes per a categories concretes

MEMBRES DEL JURAT:

- Josep Cruells Rovira. President del Jurat dels Premis 2018. President de la Federació de Cors de Clavé.


- Albert Olivés Ventalló. Tècnic Superior en producció d'Audiovisuals, espectacles i esdeveniments. Gerent del SCIC i de Corals Joves de Catalunya.

- Marina Velázquez Barrera. Master en Gestió Cultural, Música, Teatre i Dansa. Gerent del Moviment Coral Català.

- Bruno Nájera. Director i productor d'espectacles. Historiador de l'art. Conseller delegat de comunicació de la Federació de Cors de Clavé i Vicepresident del Moviment Coral Català.

- Martí Ferrer Bosch. Editor i cofundador del segell musical Ficta. Director de Cor i gerent de la Federació de Cors de Clavé. Vocal del Consell d'Europa Cantat. Secretari del jurat.

VEREDICTE DEL JURAT:

Trajectòria (persona): Bernat Vivancos i Farràs (1973) en reconeixement a la seva trajectòria com a compositor, director i persona compromesa cívicament i social. Compositor d’un catàleg coral de gran qualitat i destacadíssima projecció nacional i internacional, interpretada i enregistrada per alguns dels millors cors del món; formador de noves generacions de compositors a l’ESMUC; director de l’Escolania de Montserrat; i persona amb un gran compromís cívic i social des de la seva posició de creador lliure i independent.

Trajectòria (institució): Societat Coral Amics de la Unió (Granollers) en reconeixement a un cor de Clavé que ha trobat la forma de reinventar-se i convertir-se en un referent nacional i internacional de qualitat i talent sense renunciar a les arrels claverianes. Els seus diferents cors infantils, Cor Jove, Cor de Cambra de Granollers, Cor Mixt, Cor de Gospel-Rock, però sobretot el seu cor VEUS s’ha convertit en punta de llança del cant coral català participant i guanyant els principals concursos nacionals i internacionals.

Recuperació patrimonial: Els improperis de Frederic Mompou (Coral Sant Jordi) en la versió inèdita (i conservada a al Biblioteca de Catalunya) per a cor i orgue. Esperem que aquesta recuperació en forma de concert motivi la publicació de la partitura i per fer-la accessible a la resta de corals catalanes i d’arreus. Amb aquesta versió per a cor i orgue fem més viable la programació d’un dels compositors catalans més universals del s.XX.

Transformació social: Messies participatiu (Associació Messies Participatiu Barcelona) per demostrar la vigència del lema claverià uniu-vos i sereu forts en un cas d’empoderament civil. Un exemple d’autogestió de la societat civil per al mateniment d’activitats en les que creu malgrat perdre el finançament i gestió que fins un moment i durant 23 anys havien fet possible el tradicional Messies participatiu de Haendel a Barcelona.

Internacionalització: 42è Congrés Internacional de Pueri Cantores de Barcelona (Federació Catalan de Pueri Cantores) per ser un exemple d’èxit organitzatiu, per haver contribuït de forma determinant a la internacionalització d’algunes joies del nostre patrimoni musical (Llibre Vermell de Montserrat, Joan Cererols, etc) i sobretot per llegar un corpus destacadíssim de noves composicions de música sacra per part dels millors compositors catalans contemporanis gràcies als encàrrecs que es van fer en motiu d’aquest congrés. El fet que 4.000 joves veus de tot el món hagin incorporat tot aquest repertori català és una contribució de gran rellevància a la internacionalització de la nostra cultura.

Innovació: Dona ('m) VEU (Cor Euridice) per ser un exemple de bona pràctica en el camp de l’encàrrec, estrena i publicació de nou repertori però sobretot per la dimensió local-universal de la proposta (amb composicions d’autors vinculats al cor sobre textos d’autores d’arreu) i la forma sensible, elegant i alhora valenta de reivindicar la igualtat de gènere des del cant coral. Un bell equilibri entre compromís social, art i nova creació.

Producció: Tròia, una veritable odissea (Cor de Teatre) una producció de gran qualitat en totes les dimensions tècniques (interpretació, escena, vestuari, guió, arranjaments, direcció, etc.) que seguint la línia que ja havia proposat la formació banyolina amb èxit a Oppereta i Allegro, ha portat el cant coral a capella a la temporada estable d’un dels grans equipaments culturals del nostre país, el Teatre Nacional de Catalunya.

Obra coral: Missa Sagrada Família (Josep Vila i Casañas) una composició que a més de l’altíssima qualitat de factura que és habitual en el compositor reuneix unes característiques que la fan destacar sobre les altres obres per la seva universalitat: l’ús del llatí; una plantilla coral flexible i compatible (cor infantil o de veus blanques, cor de veus mixtes o ambdues formacions alhora); i un acompanyament d’orgue que pot ser ampliat amb metalls i timbales.

Publicació: 2017 un any amb Josep Anselm Clavé a Ripollet (Ajuntament de Ripollet i Societat Coral “El Vallès”) per ser un digne testimoni de l’esforç que va fer l’ajuntament de Ripollet per fer viure i descobrir el llegat i la figura de Josep Anselm Clavé a tota la seva població buscant sempre la seva implicació activa. Aquells actes commemoratius que en la publicació es relacionen i expliquen haurien de ser un exemple per a totes les corporacions locals de Catalunya.

Enregistrament: Tornaveus – Polifonia Tradicional Catalana (Tornaveus) per la singularitat de la proposta de recuperació de la música tradicionals catalana en formes polifòniques tradicionals. Una proposta artísticament reveladora i commovedora i alhora ben informada i fruit d’un estudi etnològic seriós. La proposta que si fa pot ser font d’inspiració per als nostres cors i compositors.

Ensenyament: DECRET 224/2018 pel qual es crea el títol de tècnic o tècnica superior en Tècniques de Direcció Coral (Departament d’Ensenyament) per donar resposta a una necessitat del sector llargament reivindicada que representa l’assoliment per part de l’administració de la responsabilitat en la formació i qualificació professional del directors de cor del país. Un exemple de treball interdepartamental (Cultura-Ensenyament) encarnat en les persones el Director General i la Cap de Servei que ho varen impulsar i fer-ne el seguiment (Lluís Puig i Gordi i Olga Adroher i Boter). Esperem que aquest premi esperoni als conservatoris de Catalunya a implementar aquest Cicle Formatiu Superior que tant positivament pot contribuir a la millora de la qualitat de les nostres corals i a la normalització d’un mercat laboral massa precari i sense garanties.

Comunicació: Assaig General (Catalunya Música) per la cobertura que dona dia a dia de les principals noticies que afecten als diferents actors que treballen en l’ecosistema coral català i pel coneixement i entusiasme que ho fan els seus dos conductors (Albert Torrens i Xavier Chavarria), dues persones de llarga trajectòria com a cantaires i directors. Un bagatge personal que només fa més viscudes i fonamentades les entrevistes, reportatges i cobertures de les diferents novetats (concerts, enregistraments, gires, publicacions, etc) relacionades amb el cant coral a Catalunya.

Compositor revelació: Joan Magrané Figuera (1988) per una trajectòria nacional i internacional amb premis, encàrrecs i estrenes que el col·loca entre els creadors més importants de la seva generació amb un catàleg que posa de relleu un coneixement i amor per la polifonia i la veu humana. Destaquen, d’entre el seu catàleg vocal, dues obres estrenades aquest 2018, testimoni del seu originalíssim us del cor: Kyrie i Gloria de la Missa a 5 veus (Musica Reservata de Barcelona, Catedral de Girona - 11 de juliol) i Mai arribarà la fi del món (Cor de Cambra del Palau, Palau de la Música Catalana - 26 de desembre).

LLIURAMENT DELS PREMIS


L’entrega de premis tindrà lloc durant la Convenció Anual del Cant Coral a Catalunya organitzat per la confederació Moviment Coral Català (MCC) dissabte 23 de febrer a les 20.00 h. al Teatre-Auditori de La Salle Gràcia de Barcelona.


INTRODUCCIÓ

La Federació de Cors de Clavé (FCC) reconeixerà anualment a les persones, institucions i projectes del món coral.

Aquests són uns premis amb vocació nacional i transversal, una aposta pel descobriment dels millors treballs del panorama de música coral a Catalunya.

PRESENTACIÓ DE CANDIDATURES


Qualsevol persona o institució pot presentar propostes a qualsevol de les categories.

Per presentar una candidatura a qualsevol de les categories caldrà omplir un formulari on-line (google forms) que recollirà dades de contactes i la corresponent autorització a ser incloses a una base de dades de la FCC. 

L’obertura de propostes s’inicia el dia 2 de gener fins el dia 15 de gener de 2019. Són candidates a les categories les personalitats i els espectacles produïts l’any 2018.

CATEGORIES PER A PRESENTAR-SE


 • Producció/espectacle coral: el millor espectacle, producció o programa que inclogui el cant coral estrenat el 2018. Cal que la música, l’espectacle o els intèrprets siguin catalans.


 • Enregistrament: enregistrament publicat físicament o digitalment el 2018 amb contingut d’autoria o interpretació catalana.

 • Partitura/composició: obra d’autoria catalana publicada i/o estrenada el 2018.

 • Llibre o article publicat sobre el cant coral: ha d’haver estat publicat (en paper o digitalment) el 2018 i ha d’abordar alguna dimensió del cant coral.

 • Director revelació: director/a català nascut del 1988 ençà i que la seva carrera professional hagi fet una evolució significativa.


 • Cor revelació: cor de creació recent (o que hagi reorientat recentment el seu projecte artístic) que hagi enriquit de forma innovadora el panorama coral nacional o internacional.


 • Compositor revelació: compositor/a català nascut abans del 1988 que la seva carrera professional hagi fet una evolució significativa.


 • Trajectòria (persona): a la trajectòria personal (director, compositor, editor, programador, gestor, etc.) en el camp del cant coral.


 • Trajectòria (entitat): a la trajectòria d’una entitat (associació, federació, coral, institució, centre de documentació, centre de formació, equipament cultural, etc)


 • Comunicació: mitjà de comunicació, programa, periodista o comunicador que hagi destacat al llarg del 2018 per la seva contribució en la comunicació i difusió del cant coral.


 • Projecte coral internacionalitzador: activitat realitzada el 2018 que hagi contribuït de forma rellevant a la internacionalització del cant coral català.


 • Projecte coral socialment transformador: activitat realitzada el 2018 que utilitzi el cant coral per a la transformació social i la millora de la qualitat de vida de les persones.


 • Projecte coral innovador: activitat realitzada el 2018 que utilitzi el cant coral per a la innovació. 


 • Patrimoni: activitat o iniciativa desenvolupada el 2018 que hagi contribuït a la recuperació del patrimoni coral català.


 • Educació: activitat o iniciativa desenvolupada el 2018 que sempre en relació amb el cant coral tingui una incidència en el mon de l’ensenyament.


 • Treball de recerca: treball de recerca de batxillerat, final de carrera, màster o tesi doctoral presentat el 2018 relacionat amb el cant coral des de qualsevol perspectiva científica.