Activitats Monument a Clavé a Montserrat

Monument a Josep Anselm Clavé a Montserrat

Camí dels artistes - Els Degotalls


Camí dels Degotalls

Recinte del Monestir de Montserrat                     

alt

Un camí amb història

          

"Hi ha un bell camí que, entre les roques passant,

                   porta l'’encisat pelegrí fins a la roca dels Degotalls."

Encapçalem aquest article amb un fragment de la lletra de la sardana Els Degotalls del mestre Ricard Castells i Francisca amb poesia d'Amadeu Miralles. Amb encert descriu aquest antic camí que portava al pelegrí des de Monistrol a la porta de la muralla del monestir de la Mare de Déu de Montserrat on hi havia el cementiri dels monjos benedictins.

El camí esdevé punt de sortida cap al camí de Santiago des del Monestir. El nom li vé per la gran quantitat de parets de roques per on brollava aigua. També es coneix com a Camí del Magnificat o Camí dels artistes.

El recorregut està ornamentat amb monuments a artistes de renom i majòliques evocadores de diverses advocacions marianes: esteles i medallons s'han anat posant al llarg del recorregut en memòria d'homes il·lustres del nostre país com Mn. Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Emili Vendrell, Pep Ventura, Pompeu Fabra o Josep Anselm Clavé.


El monument
Es va erigir l'any 1955. Al costat de dues fonts dedicades a Sant Benet i a Santa Escolàstica, hi ha el monument al mestre Josep Anselm Clavé i al seu succesor Josep Rodoreda i Santigós (1851-1922) qui fou autor del Virolai.

Es tracta d'un obelisc rectangular d'alçada mitjana amb dos cossos als laterals a mode d'ornament. La cara que dóna al camí està decorat amb un medalló de forja amb l'efígie nua de perfil del mestre Clavé mirant cap a la dreta. Era el prototip medallístic més abundós. Sota el medalló un relleu un llibre de partitures obert amb una batuta al damunt i envoltat per una branca de llorer.

En l'espai central, el nom del mestre en majúscules i els anys de naixement i mort en números romans. Per últim, a l'espai més inferior un relleu d'una lira de mà.

Darrera de l'obelisc hi ha un banc de pedra de forma circular.


alt

       

alt

      

alt

 


L'escultor del monument
El projecte és de l'any 1955 obra de Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905-1988) que fou un dibuixant, esgrafiador i escultor. Es va formar a l'acadèmia Les Arts de Barcelona.
El seu estil participa indiscutiblement del Noucentisme, la simplicitat i l'evocació a les formes clàssiques romanes. Això justifica el gust romà del medalló, la tipologia de lletra i el números del monument. Després de passar una temporada a Itàlia estudiant els artistes del Renaixement, va llatinitzar el seu nom com a Ferdinandus Serra.
És molt conegut pels esgrafiats en façanes d'arreu de Catalunya i els seus rellotges de Sol.