Inici Cronologia

Cronologia

alt

Josep Rodoreda amb la coral Euterpe al voltant d'un bust a Josep Anselm Clavé, any 1877

Cronologia de fets musicals dels Cors de Clavé

1845 Clavé dirigeix la societat musical l'Aurora. 

1850 Clavé funda la societat coral La Fraternidad. Molt aviat es comencen a formar cors seguidors del model claverià a Barcelona i altres poblacions properes.


1851 Primer ball corejat de La Fraternidad al Teatre Odeón.


1853 La Fraternidad inicia temporades estables de balls corejats als Jardins de la Nimfa. Per pressions de l'autoritat municipal, La Fraternidad s'ha de traslladar als Camps Elisis.

1856 Clavé és detingut i deportat a les Illes Balears.


1857 En tornar a Barcelona, Clavé dóna un nou impuls al moviment coral català. És empresari dels seus propis Jardins d'Euterpe, s'abandona el nom de La Fraternidad i s'adopta el de Sociedad Coral Euterpe.


1858 Estrena de la Sarsuela L'Aplec del Remei al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

1859 La Sociedad Coral Euterpe comença a publicar el periòdic programa El Eco de Euterpe.


1860 Fundació de l'Asociación Euterpense, primer organisme federatiu dels Cors de Clavé. Primer Festival Euterpe.


1861 Segon Festival Euterpe.


1862 Clavé ha de deixar el recinte dels Jardins d'Euterpe i es fa empresari dels Camps Elisis. Tercer Festival Euterpe. La Sociedad Coral Euterpe presenta per primer cop a Barcelona la música de Wagner: estrena fragments de Tannhauser.


1863 Apareix Metrónomo, setmanari portaveu de l'Asociación Euterpense. Festivals comarcals a Reus i Barcelona. Polèmica entre Clavé i els germans Pere i Joan Tolosa, fundadors i directors de l'Orfeón Barcelonés, fundat el 1853.


1864 Quart festival Euterpe, en el qual es reuneixen 2.000 cantaires. L'Asociación Euterpense arriba al màxim punt d'implantació social amb 84 entitats adherides. 


1868 La Sociedad Coral Euterpe trasllada els seus espectacles als Jardins del Tívoli. La Revolució de Setembre i el període revolucionari que se'n desprèn marquen un retrocés en la implantació dels cors claverians.


1872 Festival musical en què intervenen algunes societats corals. Intent de ressuscitar els festivals Euterpe d'antany.


1874 Mort de Clavé. Inici d'un període de continuisme.


1886 L'Asociación Euterpense pateix la primera escissió: l'Asociación de los Coros de Clavé.


1888 Es posa de manifest la crisi dels cors claverians al concurs coral impulsat dins dels actes de l'Exposició Universal.


1891 Lluís Millet i Amadeu Vives funden l'Orfeó Català i es dóna pas a una nova manera d'entendre i de viure el cant coral.


1895 Enric Morera funda la societat coral Catalunya Nova, intencionadament al marge dels claverians i dels orfeonistes.


1899 Morera forma una federació de cors catalans.


1901 Les dues entitats federatives claverianes es fusionen en l'Asociación Euterpense de los Coros de Clavé. Apareix un grup dissident que forma la Federación de Coros de Clavé.


1912 L'Asociación Euterpense de los Coros de Clavé inicia un subtil i progressiu acostament a Enric Morera, als intel·lectuals del moment i al catalanisme.


1915 Nova escissió: la Unió de Societats Corals i Orfeons de Clavé.


1917 Els orfeons seguidors de l'Orfeó Català formen la Germanor dels Orfeons de Catalunya.


1935 S'inicien converses entre l'Asociación Euterpense de los Coros de Clavé i la Unió de Societats Corals i Orfeons de Clavé.


1936  En vigílies de la guerra, les dues entitats federatives s'uneixen amb el nom de Federació Euterpense de Cors i Orfeons de Clavé.


1951 Després de la guerra, el moviment claverià es reorganitza sota la reconstruïda Federación de Coros de Clavé.


1953 El dia 14 d'abril el Ministeri d'Educació Nacional concedeix a la FCC la Corbata de l'Ordre Civil d'Alfons Xè el Savi.


1953 El 30 de maig l'Ajuntament de Barcelona otorga a la FCC la Medalla de Plata de la Ciutat amb caràcter col.lectiu.


1954 El dia 20 d'abril la Diputació Provincial de Barcelona s'otorga a la FCC per unanimitat del Ple Provincial reunit amb caràcter extraordinàri, la Medalla de la Província, en la seva categoria de bronze.


1971 12 de maig, l'Associació Amics de la Ciutat honoren a la Federació amb la distinció Entitat Distingida .


1974 S'inaugura la seu social de la Federación de Coros de Clavé, fruit dels esforços i de les aportacions econòmiques de tots els cantaires.


1983 Celebració del Segon Congrés dels Cors de Clavé.


1986 S'inicia el cicle anual de les Viles Claverianes, amb l'objectiu de mostrar la realitat coral de la Federació.


1995 S'elabora el projecte de celebració per al 1999 de l'ANY CLAVÉ, amb la idea de compartir i impulsar aquesta dinàmica sòcio-cultural conjuntament amb totes les federacions corals catalanes.


1998 El govern de la Generalitat de Catalunya, a instàncies del Parlament i amb l'acord e la totalitat dels grups parlamentaris anomena el 1999 ANY CLAVÉ.


1999  Celebració de l'ANY CLAVÉ, coincidint amb el 175è aniversari del seu naixement i del 125è del seu traspàs.

Celebració del 1er Congrés Català de Cant Coral, promogut per la Federació de Cors de Clavé.

2000 Celebració del 150é aniversari de la fundació de la primera societat coral de la península.

 
-1 de maig, la Fundació Josep Comaposada i Rafael Campalans guardonen la Federació amb el Premi a la convivència.

-26 de juny, la Federació rep la Creu de Sant Jordi de mans del President de la Generalitat Molt Honorable Jordi Pujol.

2001 -12 de gener, la Federació és distingida amb la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona, de mans de l'Excm. Alcalde Sr. Joan Clos .


- Els dies 7 i 8 de juliol s'enregistra al teatre Josep M. de Sagarra (Sta. Coloma de Gramanet) un CD amb participació de 39 corals federades. 

2002 - El dia 5 de maig te lloc la Primera Trobada de Caramelles de Sau, amb la participació de 16 corals. Clica per veure un recull històric de cartells


- El dia 19 de maig, La Coral Mixta del Maresme de la FCC i la Banda Municipal de Música de Barcelona inauguren a Folgueroles els actes de l'Any Verdaguer, estrenant la sardana La nina del cingle, composta pel acte per l'autor Jordi Molina.


- El dia 29 de maig s'enregistra el CD Iels Virolais, tria de catorze composicions musicals amb lletra de Mn. Jacint Verdaguer d'El Virolai, melodies que es van presentar a concurs l'any 1880 a Montserrat, en el qual fou elegida la música de Josep Rodoreda.


- La Federació crea el segell discogràfic Veus Clavé per oferir serveis d'enregistrament i legalitzacions de CD's a les entitats federades.


2003 - El 21 de febrer el Conseller en Cap, H. Sr. Artur Mas visita la seu de la Federació. Visita'n l'àlbum fotogràfic.
- 18 de gener, s'inicien els Debats al Territori, primera activitat associada al Fòrum Universal de les Cultures Barcelona.

2004, FORUM amb un acte institucional al Museu d'Història  de Catalunya.

- 18 de febrer, la Federació és declarada Entitat d'Utilitat Pública pel Consell de Ministres.

- 28 de febrer, el Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Jordi Pujol, rep a una delegació del Consell Permanent, el qual li fa lliurament de la Memòria de l'Any Clavé.

- Febrer. La Federació edita Petita Història de Clavé,  amb il·lustracions de Pilarin Bayés i pròleg del Secretari General de Presidència de la Generalitat de Catalunya Sr. Carles Duarte.

- Dels dies 18 al 27 de juliol, la Federació participa en el Festival Europa Cantat XV Barcelona 2003.

- 5 de setembre. La Federació participa en l'acte inaugural de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

- El dia 17 de setembre es presenta al Parlament de Catalunya, amb la presidència del Molt Honorable Sr. Joan Rigol, la Memòria de l'Any Clavé.  

2004 - El 8 de febrer té lloc Cant de Pau, primer acte pre-Fòrum coorganitzat per la Federació de Cors de Clavé i el Fòrum Universal de les Cultures 2004.

- 24 d'abril. Acte de cloenda dels Debats al Territori al Parc del Coneixement Flor de Maig (Cerdanyola del Vallès) amb participació de més d'un centenar de persones representants de les federacions que hi donen suport.

- Del 17 al 21 d'agost, presentació en la Conferència Mundial del Voluntariat (IAVE) celebrada en el marc del Fòrum Barcelona 2004, de les conclusions dels Debats al Territori.

- 14 de setembre. Presentació al Molt Honorable President del Parlament de Catalunya Sr. Ernest Benach, de la pre-memòria dels Debats al Territori. 

2005 - 9 d'abril. Creació a Perpinyà de la Federació de Cors de Clavé de la Catalunya Nord.


- 18 de juny. La Federació participa amb 1,000 cantaires en l'acte "Per la tolerància i la convivència" a Calonge. Visita'n l'àlbum fotogràfic


- Del 9 al 22 de juliol. 1a Trobada Internacional de Cors d'Homes, festival de cant coral celebrat arreu de Catalunya amb més de vint concerts.


-El periodista Xavier Chavarria, de Catalunya Música entrevista a Jaume Carbonell sobre la figura de Josep Anselm Clavé i el seu llegat musical i cultural.  
 
2006 - Com cada any, ofrena el dia 11 de Setembre al monument de Rafael de Casanova, queda pal·lès a la web de la Generalitat de Catalunya i és una activitat de la federació de cada any.

2014 Cantata 1714-2014, 300 anys vencent estrena al Palau de la Música

2015 Clausura de la cantata a L'Auditori

2017 Recuperació de la Sarsuela L'Aplec del Remei

2018 Recuperació de La Revolución.

2019 Elecció de nou president o presidenta