Activitats In memoriam Clavé Cementiri Monumental del Poblenou. (Barcelona)

Cementiri Monumental del Poblenou. (Barcelona)

Història d'una tradició

i d'un homenatge          

alt   alt

Cada 1 de novembre, commemorant la festivitat religiosa i popular de Tots Sants, el moviment claverià històricament té la tradició de retre homenatge a la memòria del mestre Josep Anselm Clavé i també a tots els cantaires i juntes de la Federació que han traspassat.
L'homenatge es tracta d'una senzilla ofrena floral al Panteó de la Família Clavé i Camps al Cementiri Monumental del Poblenou (Barcelona). Es reuneixen tots els claverians i claverianes comptant amb la presència dels únics descendents del mestre Clavé, com la rebesnéta Sra. Marta Ferrer-Clavé i Vidal amb el seu espòs Àngel Garrobé i Guallar. Però el gran simbolisme és sens dubte la concentració d'estendards de les societats i agrupacions corals i els cants davant del monument artístic on descansa el mestre.
alt
Concentració dels Cors de Clavé al Poblenou. (1933) Foto: Josep Brangulí i Soler (1879-1945)
alt
Concentració dels Cors de Clavé l'1 de novembre de l'any 2011. Foto: SC La Lira de Sant Cugat del Vallès.
El Panteó: el projecte artístic

El projecte arquitectònic és de l'any 1874 i signat per Josep Vilaseca i Casanoves (1848-1910). L'arquitecte, que per cert era també era dibuixant i aqüarel·lista, va estudiar a l'acadèmia de Madrid i es va titular l'any 1872. Va treballar conjuntament a Barcelona amb el també arquitecte Lluís Domènech i Montaner. En el disseny del primer panteó es podia observar un estil que reunia l'art renaixentista, egipci, neogòtic i fins i tot el japonès.
En un article de la revista La Reinaixença l'any 1975 (núm. 10) Domènech i Vilaseca plantegen un monument ple d'al·lusions al mestre del cant coral i als instruments musicals. El monument s'erigeix sobre un basament atalussat de gran sobrietat, envoltat per una barana campejada per l'escut de la Diputació de Barcelona i coronat per un bust d'Anselm Clavé, de bronze.

El bust que coronava el panteó va ser obra de l'escultor Manuel Fuxà i Leal (1850-1927) qui va estudiar a l'escola de belles arts de La Llotja de Barcelona. Malgrat que va viure de ple en el modernisme es va decantar per l'escultura més acadèmica i clàssicista. Va tenir nombrosos encàrrecs d'escultures monumentals com la del monument a Clavé del 1888 actualment al Passeig de Sant Joan de Barcelona és obra també del mateix escultor.
El projecte de la barana de ferro forjat, element ornamental que encara es conserva, és un disseny de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) 
alt
Concentració dels Cors de Clavé l'1 de novembre de l'any 1935. Foto: Joan Andreu Puig Farran (1904-1982)
El panteó modernista
El Panteó es va inaugurar l'any 1876 i per subscripció popular en memòria del músic, poeta i polític Josep Anselm Clavé. 
Del Panteó original només resten testimonis fotogràfics ja que es va reformar a mitjans del s. XX.
Un obelisc de clara influència d'estil neoegipci, inspirat potser en la façana del cementiri, que estava decorat amb ornaments escultòrics relacionats amb la natura. Corones de llorer en pedra, un símbol molt claverià, i el nom del mestre en lletres d'estil neogòtic.

Un bust de pedra era de grans dimensions respecte a la mida dels altres elements del conjunt. I la barana de ferro forjat, encara conservada, amb motius medievals que ennobleix i dona caràcter sagrat a l'estela on descansen les restes del mestre.

 alt 
Il·lustració de la sepultura original extreta de la revista La Llumanera de Nova York.
Núm. 21 Gener de 1877 Dibuix: Felip Cusachs 
La reconstrucció
El 30 d'abril de l'any 1930 l'Ajuntament de Barcelona es planteja la reconstrucció del bust del compositor i del conjunt en general que havia quedat malmès per la meteorologia ja que és un conjunt completament a l'exterior sense cap tipus de protecció.
L'Arquitecte i cap del servei municipal de cementiris de Barcelona, Agustí Domingo i Verdaguer, en fa un projecte per a la reforma del Panteó canviant completament l'esperit historicista de la seva ornamentació.
alt
Projecte de Reforma del Panteó. 1930 Font: Arxiu Ajuntament de Barcelona

El projecte es va portar a concurs públic però es va declarar desert i va estar aturat durant molts anys. L'any 1936 el monument va ser mutilat. Finalment va guanyar el concurs públic el taller de l'escultor i marbrista Roberto Passani. Va ser un dels principals proveïdors d'obres als cementiris de Catalunya. La botiga estava al Carrer de la Tapineria (Antiga Casa Teixidó) i els tallers al Carrer Garrofers de la ciutat de Barcelona.
alt
Roberto Passani va concloure les obres de reforma del panteó l'any 1950. De l'original només es va conservar però la barana modernista dissenyada per Lluís Domènech i Montaner.

alt
Projecte de Reforma del Panteó acabat. 1970. Font: Arxiu Fotogràfic del Poblenou. Autor desconegut.
alt
Panteó en l'actualitat. (2017) Font: Federació de Cors de Clavé.
Més imatges històriques del panteó i l'ofrena floral
Homenatge a Clavé l'1 de novembe de 1933. Font: Arxiu històric del Poblenou

alt

alt

alt

Panteó en l'actualitat. (2015) Font: Federació de Cors de Clavé.
alt

Homenatge a Clavé l'1 de novembre de 2017.

Font: Federació de Cors de Clavé.

alt

alt
alt
Cantada davant del Panteó. Dirigeix el Mestre Jordi Gargallo. (2017)  Font: Federació de Cors de Clavé.

alt
alt