Activitats L'Aplec del Remei

L'Aplec del Remei

Sarsuela de Josep Anselm Clavé

               alt

160 aniversari (1858 - 2018)

L'Aplec del Remei torna al poble

L'aplec del remei és una sarsuela bilingüe en tres actes, la primera que es conserva en llengua catalana, que va ser concebuda per Josep Anselm Clavé i que va ser estrenada el 30 de desembre de l'any 1858 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.


La FCC ha trobat al seu arxiu de partitures manuscrites la genuïna sarsuela del mestre Josep Anselm Clavé. Un autèntic tresor del teatre musical en català.

Amb la aquesta nova edició de L'Aplec del Remei tots els claverians i claverianes estem d'enhorabona i ara gaudirem d'un espectacle pintoresc, divertit i, sobre tot, d'un Clavé del tot revolucionari.


alt                              Fragment del manuscrit de L'Aplec del Remei trobat a l'arxiu de la Federació.El 7 de juliol de 2017 es va presentar a Ripollet la recuperació i tractament informàtic dels manuscrits originals de L'Aplec del Remei trobats a l'arxiu de la Federació. Un equip format per musicòlegs, investigadors i músics intèrprets han estat els encarregats de fer l'estudi i nova edició.

EL PRIMER MUSICAL EN CATALÀ


Clavé va aprofitar per reivindicar l'associacionisme amb aquesta obra. El títol de la sarsuela és una senyal de fins a quin punt s'havia de ser molt subtil com s'expressaven determinades idees a la seva època, sobre tot ell i més en aquell precís moment, ja que acabava de tornar de l'exili. No oblidem que va passar per la presó més d'un cop a la seva vida (entenem que amb el títol va voler dir: l'aplec (associar-se) és el remei).

L'ARGUMENT DE LA SARSUELA


Doña Socorro acompanyada de la seva filla i el seu segon marit (Don Saldoni, un vell ric sempre que pot enganya a la seva dona amb altres). Don Paco, cosí de Doña Paz, es presenta a Caldes per a ajudar la seva tia a recuperar la pau al costat del marit i ja que està per casar-se ell amb la seva cosina.


Durant l'estada a Caldes, Don Saldoni intenta seduïr una noia de classe baixa que estava a punt de casar-se amb Nan. Aquesta noia, que es diu Tuietes, però, acabarà ajudant Doña Socorro a recuperar l'amor de Don Saldoni de la següent forma: li seguirà el joc quan aquest intenti seduirla, i després li farà veure en el moment que convingui que un noi (Don Paco) sedueix Doña Socorro just en el precís instant en què es pensava estar a punt de seduïr Tuietes.

REPRESENTACIONS I MUNTATGES ARTÍSTICS 


PLAÇA DEL MOLÍ RIPOLLET (2017)


Representació de la Sarsuela genuïna del mestre amb el material proporcionat dels arxius de la Federació. En format concert i amb una divertida explicació del director de la orquestra tant de l'argument de l'obra com la significació política, social i històrica de l'imaginari de Clavé. Un dels actes centrals de la Festa Major de Ripollet.


En aquest muntatge van participar:

L'Orquestra Simfònica de l'Escola de Música de Gràcia-BCN, el Cor Veus del Vallès de la SC El Vallès en el seu 140 aniversari, i 4 cantant solistes: Marta Carrillo Ribas, Jaume Casalí, Carme Miró i Lluís Giménez.


alt

alt