Pla 2018-2019 per a obres de restauració i conservació d’equipaments culturals propietat d’entitats culturals.
Es compleixen 50 anys de la construcció del Casal dels Cors de Clavé a Barcelona. Concretament l’1 de setembre de 1970 es va col·locar la primera pedra tal i com ens recorda una inscripció als peus de la façana.
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la participació de la Junta d’Herències ha concedit una subvenció per a obres de restauració i conservació d’equipaments culturals i s’ha assolit un projecte tècnic ambiciós denominat Pla Integral de l’Edifici Casal dels Cors de Clavé on es fa un estudi de l’eficiència, l’accessibilitat, la seguretat, l’estructura, els aïllaments i la seguretat davant d’un possible incendi. L’estudi és a càrrec de l’equip d’Enginyers Bellavista de Granollers.
Una mica d’història del nostre edifici
El Casal dels Cors de Clavé va ser un dels grans projectes del s. XX de la Federació de Cors de Clavé. Després de la recuperació de l’entitat, vam rebre el noble tracte de Molt Il·lustre Federació i el President Josep Castilblanco Creixell va obtenir el vist-i-plau de l’Ajuntament de Barcelona per construir un edifici amb finalitat benèfica, social i cultural en un terreny del patrimoni municipal amb una superfície de 413, 20 metres quadrats al Carrer la Nau, a prop de la basílica de Santa Maria del Mar.
L’arquitecte encarregat de dissenyar l’edifici va ser el Dr. Luis G. Balsells Torres, membre del departament de serveis arquitectònics, tècnics i d’enginyeria de l’ajuntament de la ciutat.
El mes de juny de 1969 es va presentar un projecte d’edifici de 8 plantes destinades a seu social, sales d’ensenyament musical i també com a dormitoris dels cantaires que es podien allotjar al casal quan participaven en actes organitzats pels Cors de Clavé.
La quantitat pressupostada per a les obres va ser d’un milió de pessetes, uns sis mil euros actuals, que es va satisfer amb la col·laboració popular i els donatius de les societats corals i agrupacions musicals claverianes.
Elements artístics a destacar
La façana presenta elements historicistes. Malgrat que l’edifici no estigui catalogat té un grau d’interès artístic. A totes dues façanes se segueix un esquema compositiu amb les finestres, més notable als primers pisos de l’edifici. La façana imita un estil neomedieval tot inspirant-se en altres edificis notables del barri gòtic de la ciutat.
Com a elements decoratius hi ha: la decoració de les finestres, el mur de regust medieval com si fos el parament d’una muralla, els quatre escuts de les quatre demarcacions catalanes en ceràmica llevantina d’un acreditat artista, el relleu del bust del mestre Clavé i el nom del casal en ferro forjat amb un pentagrama i notes musicals.
Actualitat
Des d’aleshores és la seu de la nostra Federació i també la Casa Gran del Cant Coral allotjant també la seu del Moviment Coral Català. La sisena planta és l’Arxiu Històric dels Cors de Clavé que amb orgull preservem pel futur de la nostra cultura i el cant coral.
Adreça: Plaça Victor Balaguer, 5, 5è. Pis, 08003 Barcelona