Bon final de curs i bon estiu a tots els nostres federats!

Des de la Federació de Cors de Clavé, volem desitjar a totes les corals, cantaires, directors i col·laboradors un molt bon final de curs. Ha estat un any intens i ple d’activitat, marcat per les celebracions del Bicentenari de Josep Anselm Clavé, els Premis Clavé, trobades corals i molts projectes compartits arreu del país.

El vostre compromís, passió i dedicació fan possible que el moviment claverià segueixi viu, vibrant i amb projecció de futur. La música coral no només és cultura i patrimoni, sinó també comunitat i transformació social. Gràcies per ser-hi, un any més, amb la vostra veu i energia.

Durant els mesos d’estiu, moltes corals faran una aturada per agafar forces de cara al pròxim curs. Tot i això, l’oficina de la Federació continuarà oberta durant els mesos de juny i juliol, per atendre qualsevol necessitat, dubte o gestió que pugui sorgir. Ens podeu contactar pels canals habituals.

Us desitgem un molt bon estiu, ple de descans, inspiració i bona música, i esperem retrobar-vos a la tardor amb nous projectes, repertoris i il·lusions renovades.

Bones vacances i bona veu!

Federació de Cors de Clavé

El 4 de juny, el Dia de l’Associacionisme Cultural

Cada 4 de juny se celebra el Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), una jornada promoguda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per reconèixer i visibilitzar la tasca de les entitats culturals que, des del voluntariat i el compromís col·lectiu, sostenen i fan créixer el patrimoni immaterial del país. El DASC és també una invitació a participar, conèixer i valorar aquest teixit associatiu que forma part del cor de la nostra cultura popular.

En aquest marc, des de la Federació de Cors de Clavé ens sumem plenament a la celebració i aprofitem l’ocasió per ressaltar dues efemèrides cabdals per al món coral i l’associacionisme del nostre país:


175 anys de la fundació de la Coral Euterpe

Aquest 2025 commemorem els 175 anys de la fundació de la Coral Euterpe, creada l’any 1850 per Josep Anselm Clavé, pioner del moviment coral obrer i popular. La Coral Euterpe és la primera associació cultural constituïda formalment a tot l’Estat espanyol, i representa l’inici d’un model d’entitat que uneix la cultura amb la cohesió social, el compromís cívic i l’autoorganització de la classe treballadora. Aquesta efemèride ens recorda que el moviment coral claverià no només és música, sinó també una eina de transformació social.

Fotografia de la Societat Coral Euterpe (1894)
Aquesta imatge mostra els membres de la coral en una fotografia de grup publicada a la revista Barcelona Cómica el 21 de juliol de 1894. És una de les representacions més antigues i emblemàtiques de la formació coral fundada per Josep Anselm Clavé.


Centenari del naixement de Paco Candel

Aquest any també recordem amb estima el centenari del naixement de Paco Candel (1925–2007), escriptor i activista social, que amb la seva obra i acció pública va donar veu a les classes populars, especialment a les persones vingudes d’altres territoris de l’Estat. En el món coral, Candel va ser un ferm defensor de la cultura associativa com a eina d’integració, arrelament i convivència. La seva mirada compromesa i humanista connecta plenament amb els valors del moviment claverià i ens interpel·la encara avui.

Fotografia de Paco Candel
Aquesta imatge mostra Paco Candel, escriptor i activista social, conegut per la seva obra “Els altres catalans”.


En aquest Dia de l’Associacionisme Cultural, des de la Federació de Cors de Clavé reafirmem el nostre compromís amb el cant coral com a expressió col·lectiva, com a memòria viva i com a eina d’inclusió, democràcia i cultura compartida. Celebrem el passat per construir el futur.

Arles-sur-Tech homenatja Josep Anselm Clavé amb un gran encontre coral

La localitat nord-catalana d’Arles-sur-Tech va acollir un emotiu homenatge a Josep Anselm Clavé, figura fundacional del moviment coral popular català. L’acte va reunir diverses corals catalanes i nord-catalanes, en una jornada musical i fraternal que va valorar l’esperit claverià més enllà de fronteres.

El concert, celebrat en un ambient festiu i profundament emotiu, va comptar amb la participació de les corals Sang et Or d’Arles-sur-Tech, Mégawatts de Perpinyà, Coral de Camprodon, L’Espiga de Cubelles i el Cor JAC de Toluges, unint veus d’ambdós costats dels Pirineus per retre tribut al pare del cant coral modern i popular.

Aquest homenatge forma part dels actes de commemoració del Bicentenari del naixement de Clavé i reforça els vincles històrics entre Catalunya i la Catalunya Nord, on l’esperit de Clavé i la seva obra continuen tenint una gran presència i estima.

L’acte va comptar amb la presència institucional del president de la Federació de Cors de Clavé, Bruno Nájera, que va adreçar unes paraules d’agraïment i reconeixement a totes les corals participants i va destacar la importància de mantenir vius els valors del moviment claverià: la música com a eina d’unió, educació i transformació social.

En paraules del president, “aquesta trobada no és només un concert, és una afirmació de la vigència del projecte claverià i una mostra de germanor entre pobles units pel cant i la cultura”. La seva presència va reforçar el caràcter institucional i simbòlic de l’acte.

L’homenatge es va tancar amb un cant conjunt i un brindis entre les corals i el públic assistent, posant el punt final a una jornada que, sens dubte, quedarà en la memòria com una expressió viva de l’esperit associatiu i musical de Clavé.

Els Premis Clavé 2025 omplen Gurb de música

La vila de Gurb es va vestir de gala per acollir una nova edició dels Premis Clavé, una de les cites més rellevants del calendari coral català. La cerimònia va comptar amb la presència del president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, que va destacar el valor cohesionador del cant coral i la seva contribució a la cultura popular catalana. També hi van assistir l’alcalde de Gurb, Josep Casassas, representants de la Federació de Cors de Clavé, i altres personalitats del món institucional i cultural del país.

Els Premis Clavé 2025 van reconèixer projectes, corals, directors, comunicadors i iniciatives transformadores que han deixat empremta en el món coral i la cultura popular del país.


Guanyadors del Premi del Jurat

Millor espectacle – producció de cant coral
Anselm – Coral Sant Jordi

Millor producció – espectacle no coral de cultura popular
Biterna – IT Dansa i Cor Jove Nacional de Catalunya

Millor enregistrament de cant coral
Ave Maris Stella (Cristóbal de Morales) – FICTA
Cants d’un ocell de Johan Duijck – Noctes, Escolania de Montserrat, Schola Cantorum i Cor Jove Amics de la Unió – Columna Música

Millor composició coral
Pacis Visio – Bernat Vivancos, Andreu Diport, Miquel de Jorge, Carles Prat i Adrià Barbosa

Projecte de transformació social
Barcelona Gay Men’s Chorus – Barcelona

Caramelles
Les Caramelles de Súria

Comunicació
Quim Rutllant – Comunicador del programa Mans de Catalunya Ràdio

Trajectòria coral
Orfeó Atlàntida (Hostafrancs, Barcelona)
Coral Joia de Maig (Anglesola)

Coral infantil
Coral Infantil Shalom – Lleida

Educació
El Jove Anselm Clavé – Projecte educatiu del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya


Guanyadors del Premi de la Federació

Trajectòria de director
Antoni Ros Marbà

Catalunya Nord
Pere Figueres

Trajectòria d’entitat claveriana
Orfeó La Lira de Sant Andreu Palomar – Barcelona


Guanyadors del Premi del Públic

Millor espectacle de cant coral
BGMC & The Queen – Barcelona Gay Men’s Chorus

Millor espectacle de cultura popular
SABAFOLK 2024 – Federació Sabadell Cultura


Un final de gala festiu amb cava Pere Ventura

La nit es va tancar amb un pica-pica de germanor, on participants, premiats i assistents van poder compartir impressions i brindar per la vitalitat del món coral. El cava Pere Ventura, patrocinador de l’acte, va posar el toc d’elegància i celebració a una vetllada que reafirma la força del llegat claverià al segle XXI.

Els Premis Clavé 2025 han tornat a demostrar que el cant coral català és viu, transformador i profundament arrelat al territori i a la seva gent.


Èxit de participació en les Caramelles 2025

Cant Coral i Tradició: Una Mostra del Talent Vocal d’Arreu de Catalunya.

Diverses agrupacions corals de Catalunya s’han reunit recentment per oferir un repertori ric en música tradicional, popular i d’autor. Aquesta trobada ha posat de manifest la vitalitat del moviment coral al país i la seva capacitat de mantenir viva la memòria musical col·lectiva.

SC Les Violes (Sabadell).

Sota la direcció de Jordi Armengol, el cor va interpretar tres peces emblemàtiques: Cançó de la Moreneta de Mossèn Cinto Verdaguer, La nit de l’amor amb música d’Enric Morera i lletra de Santiago Rusiñol, i Festegem la Pasqua, de Joaquim Voltes.

Coral El Progrés (Palamós).

Dirigida per Joaquim Piqué, la coral va oferir un repertori amb l’emotiva Donna Donna, T’he mirat (de J. Farràs i Francesc Vila), i la nostàlgica Pescador de Palamós, d’Amadeu Cuadrado.

SC Estrella Daurada (Sabadell).

També sota la batuta de Jordi Armengol, aquesta coral va presentar Brindis de caramelles i Popurri, ambdós de Santi Ginesti, i la coneguda Girona aimada, de Vicenç Bou.

Cor L’Espiga (Cubelles).

Amb direcció de David Llorens, el cor va interpretar Cant de festa (lletra de J. Sallarés i música de Francesc de P. Bové), Jorn de Pasqua i Cant de Pasqua, de Francesc Huguet i Francesc de Paula Bové.

Coral Pep Ventura (Badalona).

Amb direcció de Bruno Nájera, van presentar tres temes de caràcter popular: Ball de rams, La Puntaire i Mariner de terra endins.

Coral Camprodon (Camprodon).

També dirigida per Bruno Nájera, la coral va oferir Marinera (de Gregori Martínez), La Xalana (Carles Casanova / Josep Bastons) i És la Moreneta (Antoni Carceller).

SC El Raïm (Sant Cugat Sesgarrigues).

Dirigida per Jordi González, va interpretar Encís (Joan Pedrerol), Amorosa (Francesc de Paula Bové i Joan Perera) i una versió coral de Bon dia, del grup Els Pets.

SC L’Aliança (La Garriga).

Amb Francesc Torner a la direcció, van presentar Oreneta gentil (anònim), Per tu ploro (Joan Maragall / Pep Ventura) i El Cant del poble (Josep M. de Sagarra / Josep Anselm Clavé).

Coral Sant Bartomeu (Alpicat).

Amb direcció excepcional de Bruno Nájera, van interpretar Rosa del port (Grup Port-Bo), Vell pescador (Grup Les Anxovetes) i La calma del mar (popular).

SC La Llanterna (Súria).

Amb Montserrat Fabregat com a directora, la coral va cantar Cançó de joventut (Antoni Girbau i Tarrés), La font Noguera (popular, arranjament de Santi Riera) i Un pardal al got de vi (adaptació d’El Pony Pisador).

SC Harmonia Antoniense (Sant Antoni de Calonge).

Sota la direcció d’Adam Torres, van oferir Abril és vingut (Rosa Plana / Albert Sagols), Tossa bonica (F. Mas Ros) i Jorn de goig (harmonització d’Adam Torres).

Coral La Vall d’Aro (Platja d’Aro).

Amb direcció excepcional de Bruno Nájera, la coral va interpretar tres peces harmonitzades: La filadora (popular catalana, harmonització de Xavier Sans), L’horta del meu pare (tradicional catalana, harmonització de Pérez Moya) i El Fandango (popular menorquina, harmonització de Mariano Portas).

Aquest esdeveniment coral ha demostrat, un cop més, la força del cant col·lectiu com a expressió cultural i la diversitat d’estils i orígens que conviuen dins el panorama coral català. Un homenatge vibrant a la música i a les arrels.


El Teatre Principal d’Arenys de Mar acull l’Assemblea General de la Federació de Cors de Clavé

El passat 29 de març, el Teatre Principal d’Arenys de Mar va ser l’escenari de la celebració de l’Assemblea General de la Federació de Cors de Clavé, una cita anual que reuneix representants de les corals federades d’arreu del país per fer balanç de l’activitat de l’entitat i marcar les línies d’acció dels mesos entrants.

L’acte va comptar amb la Coral l’Esperança com a amfitriona, que va donar la benvinguda als assistents amb la seva habitual calidesa i compromís amb el món coral.

Durant l’assemblea, a més dels punts previstos pels estatuts —com ara l’aprovació de l’acta anterior, els informes de gestió, l’estat de comptes i el pla d’accions per al pròxim exercici— es va posar un èmfasi especial en el balanç de les activitats del Bicentenari Clavé, celebrat al llarg de l’any anterior amb un ampli ventall de concerts, trobades, reconeixements i accions commemoratives.

La junta de la Federació va expressar el seu agraïment a totes les corals federades que van participar activament en aquesta efemèride, subratllant que la commemoració dels 200 anys del naixement d’Anselm Clavé ha estat un èxit col·lectiu gràcies a la implicació del teixit coral d’arreu del país.

La jornada es va desenvolupar en un ambient de cooperació i sentit de pertinença, i va tornar a posar de manifest la vigència del moviment Claverià com a eix vertebrador de la cultura musical i associativa catalana.