bicentenari-clave

BENVINGUDA DEL PRESIDENT

Benvolguts claverians, benvolgudes claverianes. Cantaires, amics i amigues.

Us vull donar la benvinguda a aquest web extraordinari que hem creat per celebrar i commemorar el bicentenari del naixement d’un dels més il·lustres fills de Barcelona, de Catalunya i de tot el món: Josep Anselm Clavé i Camps. El seu nom és sinònim de música, poesia, cultura i llibertat. La seva obra és un llegat immortal per a les generacions presents i futures.

Clavé va ser un home del seu temps, però també un visionari que va saber anticipar-se als canvis socials i polítics que arribaven des d’Europa. Fou un ferm defensor de la democràcia, del federalisme i el progrés. Un activista republicà que participà a les revoltes contra l’absolutisme i la repressió. Un pres polític que va patir la privació de llibertat i l’exili posterior per les seves idees.

Però mai Josep Anselm Clavé es va resignar ni a la derrota ni al silenci. Convençut de la importància de la educació i la cultura pel poble va fundar el moviment coral a Catalunya creant la primera societat coral de treballadors obrera de tot l’Estat: La Fraternitat. Amb aquesta societat coral va apropar la música, la llengua i la poesia a les classes populars creant un espai de convivència, solidaritat, respecte i alegria. Les seves cançons, en escrites inicialment en castellà i després en català, expressaven els sentiments i les aspiracions d’un poble que anhelava la llibertat i la justícia.

Clavé va ser exemple de compromís, generositat i talent. La seva vida i la seva obra són testimoni de la dignitat i grandesa de la cultura popular, però això volem retre’l un homenatge i l’agraïm la seva contribució a la nostra història i a la nostra identitat com a poble. El Comitè del Bicentenari Clavé 2024 hem preparat una gran agenda d’actes i també donem les gràcies a totes les federacions i entitats de Cant Coral i altres disciplines de Cultura Popular que han volgut també sumar-se a aquesta gran efemèride.

Claverians i claverianes, estimats i estimades cantaires, seguim l’exemple del mestre Clavé cantant les seves cançons que són himnes de fraternitat i d’esperança. Seguim defensant les seves idees de revolució que són principis il·lustrats de democràcia i federalisme, de pau i d’amor per la música, el cant coral i totes les disciplines de la cultura popular. Seguim lluitant pels seus ideals que són somnis de llibertat i progrés.

Visca Clavé! Visca Catalunya! Visca la República!

Progrés, virtut i amor.

Bruno Nájera. President de la Federació de Cors de Clavé