L’Aplec del Remei torna al poble

L’Aplec del Remei és una sarsuela bilingüe en tres actes, la primera que es conserva en llengua catalana, que va ser composada amb el llibret i música de Josep Anselm Clavé. Va ser estrenada el 30 de desembre de l’any 1858 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

La FCC l’any 2017 va trobar al seu arxiu les partitures manuscrites la genuïna sarsuela del mestre. Un autèntic tresor del teatre musical en català. En concret es va trobar el llibre del director i una de les primeres edicions del llibret de l’espectacle.

El primer espectacle de teatre musical en llengua catalana

Clavé va aprofitar el moment d’èxit, com a empresari de les arts de l’espectacle a Barcelona, per a reivindicar l’associacionisme amb aquesta obra. El títol de la sarsuela és un senyal de fins a quin punt s’havia de ser molt subtil com s’expressaven determinades idees en l’època.  Sobre tot ell, Anselm Clavé, i més en aquell precís moment, ja que acabava de tornar de l’exili a Mallorca. No oblidem que va passar per la presó més d’un cop a la seva vida. Així que entenem que amb el títol de la sarsuela va voler dir: l’aplec (associar-se) és el remei).

L’argument de la sarsuela

Doña Socorro acompanyada de la seva filla i el seu segon marit (Don Saldoni, un vell ric sempre que pot enganya a la seva dona amb altres) i Don Paco, cosí de Doña Paz, es presenten a Caldes de Montbuiper a ajudar la seva tieta a recuperar la pau al costat del marit i ja que està per casar-se ell amb la seva cosina.

Durant l’estada a Caldes, Don Saldoni intenta seduïr una noia de classe baixa que estava a punt de casar-se amb en Nan. Aquesta noia, que es diu Tuietes, però, acabarà ajudant Doña Socorro a recuperar l’amor de Don Saldoni de la següent forma: li seguirà el joc quan aquest intenti seduirla, i després li farà veure en el moment que convingui que un noi (Don Paco) sedueix Doña Socorro just en el precís instant en què es pensava estar a punt de seduïr Tuietes.

Properes representacions

07.07.24 Prats de Mollò – Sala Fogar

20.07.24 Camprodon – Festival Albéniz

23.09.24 Barcelona – Festes de la Mercè

Cantata “Un Cant a la Vida” a Montesquiu

La Cantata Un cant a la vida és un espectacle a partir dels versos de la poetessa sabadellenca Rosa M. Mestres que invoca a la natura i els ocells del bosc, en un viatge a través dels sentiments i la reivindicació de la seva obra poètica. La música és original del també sabadellenc Xavier Teruel, en una fusió entre la música i la poesia que ben segur us arribarà al cor.

Una gran obra que va ser estrenada l’estiu de 2023 al Festival de música Isaac Albéniz de Camprodon i que, de la mà de l’Orquestra Simfònica Clavé, els cors osonencs La Veu de Voltregà i Coral Loreley de L’Esquirol, dues sopranos i una narradora, us arribarà al cor. La millor manera de viure l’efemèride dels 200 anys del naixement del fundador del Moviment Coral Català, el cant coral modern fins als nostres dies.

Participen:

Orquestra Simfònica Clavé

Coral Vives Veus

Coral Camprodon

La Veu de Voltregà

Loreley de L’Esquirol

Montserrat Melero, soprano

Mònica Toll, soprano

Director: Bruno Nájera